Summering av tävlingar sommar & höst 2012

Våran lille Ossian kom äntligen till världen den 17:e juni och efter det har jag tagit det rätt lugnt men började redan att försöka komma igång med tävlingar ca en månad efter födseln. Det har gått rätt bra att komma igång. Har inte haft så stora förväntningar på mig själv och vet såklart att Ossian kan vara en bidragande orsak till att jag tappat ca 5-8 minuter på de lopp jag ställt upp på, nu när jag jämför tider i de lopp som jag tidigare ställt upp i. Även att jag fortfarande ligger efter denna tid fortfarande. Jag har inte riktigt kommit tillbaka än med andra ord. Samt så är det lite svårt att jämföra tider från år till år ibland eftersom något år kan vara blötare eller blåsigare än det andra. Detta med väder och vind kan ha stor betydelse ibland. Det är även svårt att jämföra ett lopp med ett annat lopp (även om de är lika långa) under en säsong eftersom kupering och terräng kan vara helt olik varandra. Men eftersom jävulen i en vill pressa tider så jämför man ändå vissa lopp. Man jämför sig även med andra motståndare. Om man t.ex. var viss lång tid efter på ett lopp. Så om man sedan minskar tid-avståndet till ett annat lopp, vilket måste betyda att man förbättrat sig eller hur :) Förhoppningsvis :)
 


Tävlingar sommar & höst 2012
 
Midsund Triathlon, Midsund Norge.
Förra året slutade tiden på 01:40:05.
Bergslöpningen: Enligt min gps var löpsträckan 6,63 km. Kilometertiderna är inte jätte snabba på denna sträcka eftersom man direkt tar sig från Midsund centrum (2 möh) till Diggergubben som ligger på 527 möh. Detta tog mig ca 48 min förra året, inkl. bytet från löparskor till cykelskor, hjälm och cykel. 
Cyklingen (mtb): Cyklingen tog vid efter utförslöpningen på berget. En lite större stig med stenar och rötter skulle passeras innan man kom ut på asfalten. En kuperad bana med en hel del asfalt, men man är tvungen att ha en mtb eftersom det kommer en del grusvägar och stigar längs vägen. Man kommer tillbaka till Midsund centrum där man enbart passerar innan man cyklar ut igen över Midsundsbron och runt Midøya och sedan tillbaka till centrum. Gps visade 23,71 km och detta tog mig 48 min 20 s (inkl. byte).
Simningen: Till sist handlar det om att simma över Midsundbukta. 12 gradigt "varmt" Atlantvatten. 229 m visade min gps och tog mig 3 min 45 s.

Till detta år då... Jag startade men jag avbröt. Jag genomförde löpningen och en del utav cyklingen. Jag tappade rätt mycket på de flesta uppför Diggergubben och sedan va jag alldeles för ovan trixiga stigar med rötter och stenar så nerförslöpningen som ifjol kändes underbar gick inte så snabbt i år med andra ord. Kände att vristerna hade legat på latsidan! Sedan bestämde jag mig för att avbryta när jag ändå passerade målet/starten efter en stunds cykling. För det va inte så kul att cykla ensam och det kändes som att det skulle ta en evighet innan jag skulle komma i mål... och vi hade ju en färja att passa ;)  Men jag ångrar inte att jag startade. Nej utan jag hade nu fått en spark i baken! Tack för det :)
 

DDLK Triathlon, Döviken, Njurunda.
En ny och rolig tävling hemmavid. En ungdomskompis startade upp denna tävling i år som förhoppningsvis fortsätter även nästa år. Tävlingen var på en vardags eftermiddag/kväll och innehöll 400 m simning, 13 km lvg cykling (jag på min mtb) och till sist 4 km löpning. Simningen flöt på helt ok, cyklingen rullande på skapligt men löpningen var tuuung. Vilka tunga ben man hade efter cyklingen. Efter ca 3 kilometers löpning så kände jag att benen kom igång någorlunda men då återstod ju bara 1 km.
- Tid 01:02:32 och 17,78 km enl. gps.
* 402 m simning - 11 min 3 s (inkl. byte).
* 13,14 km cykel - 28 min 59 s (inkl. byte).
* 4,23 km löpning - 22 min 29 s.
 
 
Drakloppet, Salomon Trail Tour, Sundsvall.
Startade luungt. Tog den kortare varianten (ca 6 km) pga att tanken om att skynda långsamt fanns i huvudet lite iaf. Men det vart jobbigt ändå den här tävlingen. Kunde inte släppa på bra utförs som är viktigt på denna bana. I snitt går det mer utförs eftersom starten går uppe på Norra stadsberget och målgången är nere på torget i Sundsvalls centrum.
- Tid 00:33:24 och 6,27 km enl. gps.
 

AXA Fjällmaraton, Edsåsdalen - Vålådalen.
Full följde enbart 27,09 km utav 43 km detta år. Tredje året jag startade. Men tyvärr va jag tvungen att avbryta pga dåligt val av skor. Hade ju inte hunnit vant mig med OL-skorna. De va ju så sköna förra året tänkte jag.
Men nästa år står jag på startlinjen igen! :) Då ska jag vara lite mer förberedd vad gäller skor och även starttiden... i år missade jag starten. Men så mkt gjorde inte det detta år. Sist av alla stack jag iväg, dock väldigt glad ändå. Starten gick när jag höll på att tejpa sista OL-skon. Då hade jag varken satt på mig nr-lapp, ryggsäck eller sport-ident och jag hade även ca 300 meter till startlinjen från där jag stod och fibblade. Vilket misstag! Men men, hade inte så stora förväntningar detta år. Lite frustreringar hade man eftersom man försökte passera så många som möjligt i början. Svårare vart det när smala stigen kom. Folk trodde väl och tyckte väl "oerfarna dumma lilla tjej". Men jag hade ju faktiskt sprungit två år innan :) Är hyfsat nöjd med min tid från 2011 som vart 05:04:03. Nästa år satsar jag på snabbare tid. Helst under 04:50:00.
 
Salomon Trail Tour, Kåsjön, Göteborg.
En fjärde plats vart det tillslut på detta lopp, låg tvåa bra länge. Men sedan tappade jag två placeringar när en kilometer återstod :/ Hade inte hunnit med några tempoträningar över 4,5 km. Mycket obanad terräng va det här med trixigt mellan träd, upp och ner över fallna träd, myrlöp, risigt och jäkligt :) Härligt.
- Tid 00:35: och 5,91 km enl. gps.
 
 
Salomon Trail Tour, Örnsköldsvik.
Här har dom en av de tuffaste kuperingen jag varit med om. Riktig trail tävling med variation av obanad terräng, mindre trixiga stigar med stenar och rötter mm. Uppför branta trappor som ger ordentlig mjölksyra. Tyvärr hade jag ej här hunnit träna på denna typ av bana ännu. Så när jag hade tagit alla höjdmetrar så kändes det som att jag hade bränt mitt krut uppförs och kunde därför inte släppa på utförs/hemåt lika mycket som jag ville. Va med bland de bästa tjejerna upp till toppen men sedan kunde jag ej rulla med dem in i mål..Farten på asfalten har nästan kommit tillbaka men hårdheten och farten i skogen är en lite längre bit kvar till.
- Tid 00:35:50 ca 6 km.
 
 
Deltaterrängen, Stockvik, Sundsvall.
Gick ut lite för hårt. Det var kuperad 2,5 km som skulle löpas *2. När ca 500 meter återstod fick jag dock stanna till lite för att kräkas. Men hyfsad bra träning blev det iaf.
- Tid ca 00:24:50 ca 5 km. (glömde stänga av klockan vid målgång).
 
 
Salomon Trail Tour, Åre.
En lerig och blöt tävling.. som vanligt skulle jag kunna säga. Det ena året är nästan det andra likt. Tror kanske även här att jag gick ut i ett lite för hårt tempo. Följde pappa min några hundra meter direkt uppför den tuffa stigningen som banan börjar med men sen fick jag ge mig lite. Tur va det att jag drog ner på tempot en bit upp i backen för att sedan kunna släppa på bra utförs och sedan fortfarande ha hyfsat med krafter till den kuperingen som var kvar. På myrarna gick det bra, och utför på myren kändes det som att löpsteget satt finemang. Men det va uppför som jag kände att här fattas det träning och ork! Löpsteget försämrades markant uppförs. Men utförs på de trixiga stigarna kändes det som att man flög fram! Vilket var skönt att man hade krafter kvar för utförslöpningen som var i slutet av banan. Tiden vart 6 min och 24 s sämre än fjolåret. Vilket kanske får godkännas eftersom Ossian bara var strax över 3 månader gammal. Förra årets tid (00:59:26) var också 2 sekunder sämre än pappas tid från detta år.
- Tid 01:05:50 (ingen funderande gps. 10,8 km enl. arrangörer).

Längtar tills nästa tävling som vi möts igen (pappa och jag). För jag vill slå han personligen snart på någon tävling. För det enda jag kan skryta med än så länge är att jag har 15 minuter bättre tid än honom på AXA Fjällmaraton banan. Min tid från år 2011 (05:04:03) jämförd med hans tid från år 2009 (05:19:?).
 

TjurRuset, Salomon Trail Tour, Åkersberga, Stockholm
Här kanske man också gick ut lite för hårt. Kan inte riktigt jämföra med banan från förra året (kommer ej ihåg). Då var det mer hinder man skulle över och under har jag minne av, samt vatten (rent och rätt djupt) man skulle passera. Detta år kan jag tycka att det var långa sträckor då och då med grus/elljusspår löpning. Men detta år hade ju ett ordentligt dike på slutet också. Allt annat än rent var det diket iaf. Även många blöthål, rätt långa blöthål. Obandad terräng var det både förra året och detta år. Som jag själv hade fördel utav detta år. Det är uppförs och lättlöpta partier jag tappar på i dagsläget. Det som gynnade mig på denna tävlingen var de trixiga utförslöporna med stenar och rötter på mindre stigar, då plockade jag placeringar. Topp 10 uppför första ordentliga stigningen. Tappade/plockade tillslut till placering 28. Jag får försöka leva på min 6:e plats från 2011 ett tag till :) Står även på startlinjen nästa år, fjärde starten på denna tävling blir det då. Då skall det bli bättre igen :)
- Tid 01:05:34 och 10,09 km enl. gps.
 
 
25mannakorten, Himmelsboda, Botkyrka, Stockholm.
Första OL-tävlingen på lääänge. Lagomt med en uppvärmning med drygt 2 km till starten. Gick ut lugnt och höll detta lugna tempo mest hela banan. Kanske var det för att jag sprang utan kompass som vart kvarglömd hemma och kanske var det pga detta som jag höll fokus nästan hela banan eller att det va därför det vart för låg fart på banan. Hann även hjälpa en liten kille längs banan och tyvärr vart det en bom på näst sista kontrollen. Men det vart iaf en hyffsad 6:e plats på den banan (3480 m) bland 135 st startande.
- Tid 00:31:18 och 3,5 km bana, 4,07 km enl. gps.


Slutspurten, ÖSK, Östersund.
Här blev det start i en ny tävling. En löptävling man kunde välja att springa en 5 km eller 11 km terrängbana. En tjej från ösd som startat upp en tävling som sitt eget projektarbete sista året på gymnasiet. Bra intiativ! En otroligt rolig och oväntad bansträckning. Man trodde att banan skulle gå utefter skidspåren bara, men direkt efter första stigningen efter starten så vek man av på en mindre stig nerförs, lite trixig stig med stenar och rötter. Sedan var det en bra blandning utav lättlöpta och mindre lättlöpta partier. bl.a. obanad terräng och tuff "myr-löp" uppförs. Gick ut hyfsat hårt eftersom jag fått höra innan start att man skall nog hänga med i täten för att inte riskera att hamna i kö eftersom det kunde bildas. Jag låg tvåa ett antal kilometer, kanske tills 3,5-4 km. Uthålligheten finns inte riktigt ännu. Svårt att hålla det högre tempot under flertalet kilometer. På slutet såg jag även att min tredje plats höll på att ryka så jag försökte släppa på utförs så gott jag kunde. Sista in mot mål var lättlöpt iofs, vilket jag var rädd att jag skulle sacka på. Den mentala biten måste också finnas för att man ska kunna hålla undan eller för att kunna plocka placeringar. Nere i kurvan på början av stadion så tänkte jag "ne nu ger jag upp". Men jag hade ju iaf denna tjej hack i häl och när det var ca 200 meter kvar till mållinjen då tänkte ja "ne va sjutton nu höjer jag farten" och det gjorde jag och tittade aldrig bak. Jag klarade iaf 3:e platsen med marginalen på 2 sekunder. Fick ett bra träningspass :)
- Tid 00:28:18 och 5,56 km enl. gps.
 

Kommande tävlingar:

Höknatten, Sundsvall.
Partävling i OL. 15 km banan blir det för min och Marias del.


 
..Sedan tar långlopps-tävlingarna vid och även några kortare lopp. Kanske även någon skidorienterings-tävling och draghunds-tävling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0